Acest site este un atelier literar deschis oricărui scriitor, amator sau profesionist. Reveniți în câteva zile pentru mai multe informații.

Conținut disponibil în format RSS/XML și varianta wap

Drumul către literatură

Literatura contemporana este ca o harta. Vasta, surprinzatoare si în continua miscare, trebuie sa fie explorata cu grija si atentie, tinând cont de anumite reguli.

Noi va propunem sa ne suim la bordul celei mai noi ambarcatiuni marca "agonia.ro": www.proza.ro. Sa pornim asadar sa exploram si sa construim împreuna harta aceasta. Nu va fi o calatorie usoara, însa cele întâlnite nu va vor face sa regretati ca ati parasit fotoliul confortabil din sufragerie si ati acordat vacanta (pe termen nelimitat) televizorului.
Pe aceasta "harta", de voi depinde stabilirea unor noi puncte de reper. În functie de ele, noii-veniti vor sti sa se orienteze mai usor.

Iar daca nu, puteti porni din nou la drum, catre urmatoarea aventura. În definitiv, ca sa parafrazam o expresie celebra, LITERATURA E O CALATORIE, NU O DESTINATIE. Continuarea calatoriei depinde de aceia care o întreprind. Noi speram sa fiti în numar cât mai mare.

Un fel de Apoca(lipsă)

de Manolescu Gorun

Un mapamond interactiv
o populație într-o migrare din ce în ce mai accelerată/ dezorientată
Era diasporei
din ce în ce mai multe întrebări despre
religie/cultură/ identitatea personală/ „ ce suntem noi?” / „ ce sunt eu ?” / „Încotro mergem/merg ?”….
Fragmentare
rizomatică/ hibridă/ colaj/ relativism/ joc/ parodie/ pastișe/ discurs ironic anti-ideologic …
„Celălalt”
ceea ce putem asimila/ aglutina/ poseda din altul/ restul nu are drept la existență!
Comunități paradoxal închis-deschise
religioase/ culturale/ economice/ politice/ transnaționale/ transgeografice/ transpersonale/ transagresivitate (mai mult sau mai puțin mascată)!
Mondializarea
tehnologiei/ pieței/ turismului/ informației…
Universalitatea
valorilor/ drepturilor omului/ libertăților/ culturii/ democrației / devenite specifice fiecărui grup paradigmatic (chiar și un singur individ poate forma un astfel de „grup”, nu-i așa?)…
Gândire
slabă/ hermeneutică/ categorială/ retorică/ speculativă…
Logică
paraconsistentă/ paranormală/ paradigmatică/ joc/ jocuri de limbaj/ schimbare de reguli în timpul jocului/ teoria ține loc de concluzie/ premisele devin demonstrație/ demonstrația pregătește următoarea serie de premise/ suntem așa cum suntem pentru că/ suntem așa cum suntem – ciclare/ învârtire în jurul NIMICULUI/ „De ce (nu) există NIMIC mai curând decât ceva?”
Text
hipertext și hiperlume/ ce nu-ncape-n minți de ghips/ el doar s-a salvat din spume/ din iluzie , eclips/ hipotext/ transtext/ textualizare/ contextualizare/ experimentalism / deconstrucție/destrucție/ dinamitare interioară a limbajului/ prin limbaj/ ca și paricidul, incestul textual reprezintă/ un patos/ al libertății absolute/ legat de actul abolirii realului/ (ceea ce este perfect sinonim cu ieșirea din Logos)/ prin intermediul operației de inscripționare/ce sfârșește prin conștiința unei noi subordonări/obsesie textuală/ subtext “omul e măsura tuturor lucrurilor”/ fetișizarea “creativității umane”/ mistică deviată/ deviantă – Nietzsche spre posthuman/ chiar și, mai ales, prin paradox/ un neo-iluminism/ sau neo-materialism dialectic/ eșuat într-un paroxism indiferent (nu se mai rezolvă paradoxuri/ se inventează/ citește “se fabrică”/ la nesfârșit – ciuruirea/ din toate părțile/ a unui/ cavaler medieval în armură/ din care/ gâlgâie sângele/ și când i se dă/ lovitura finală/ e doar/ o armură goală/ pe dinăuntru)/ în toate sensurile/ în toate direcțiile/ în toate părțile/ este mai bine să nu fii fidel, decât să fii fidel fără să ți-o dorești…
Explozia comunicațiilor
tv/ mobil phones/ multimedia/ timp real/ dimensiune temporală fără spațiu/ rudiment de timp/ instantaneitate/ viitor absorbit în timpul real/ trecut fără timp să mai fi avut loc / prezentul – a cincea dimensiune/ a virtualului/ realizare absolută a realului/ indeterminare/ imanență/ contingență/ „indetermanență”/ rețea/ high-tech/ consum/ societate manipulată/ media/ videologie/ virtualitate/ second life/ avataruri….
Simulacru
faze – o reflexie a unei realități de bază (aparență benefică – sacrament)/ pervertire a realității de bază (aparență malefică)/ mascarea absenței unei realități de bază (vrăjitorie)/ nici o relație cu nici o realitate de nici un fel (propriul pur simulacru) – auto-distrugător…Sau, totuși „In the Deserts [of today reality], tattered Fragments of the [simulacred] Map are still to be found” – tot mai rămâne ceva/ din Simulacru!
Univers
multivers/ cosmos ce conține multi-(uni)versuri/ stringuri/ superstringuri/ bucle/ brane/ fabrică de cuante „spațiu-timp”/ din „vidul plin”/ ori ce mulțime/ conține/ mulțimea vidă/ generatoare….
Istoria
sensul/ progresul/ nu mai reușesc să-și găsească viteza de eliberare/ evenimentul nu mai circulă prin memorii umane/ ci prin memorii de ordinatoare/ istoria nu mai reușește să se depășească pe sine/ implodează în actualitate/ corolar – o dată cu instantaneitatea informației, nu mai există timp pentru istorie!
Realitatea – o târfă
noi trebuie să prindem în capcană realitatea/ trebuie să mergem mai repede decât ea/ Ideea de a merge mai repede decât propria noastră umbră/ cuvintele merg mai iute decât semnificația/ noi suntem orfani de o realitate care sosește prea târziu/ și care este numai/ ca și adevărul/ un raport oficial decalat in timp
Eră Postmodernă
postmodernism/ New Age/ Sacralitate…
A-PO-CA-LIP-SA
care nu duce lipsă de fotografi/ regizori/ cameramani/ pe un fundal iradiant/ al parodiei/ kitsch-ului/ distrugerii totale….
Manolescu Gorun (Sextus Empiricus) | Scriitori Români

motto:

Despre noi

Ne puteți contacta prin email la adresa contact@agonia.net.

Traficul internet este asigurat cu grație de etp.ro