Acest site este un atelier literar deschis oricărui scriitor, amator sau profesionist. Reveniți în câteva zile pentru mai multe informații.

Conținut disponibil în format RSS/XML și varianta wap

Drumul către literatură

Literatura contemporana este ca o harta. Vasta, surprinzatoare si în continua miscare, trebuie sa fie explorata cu grija si atentie, tinând cont de anumite reguli.

Noi va propunem sa ne suim la bordul celei mai noi ambarcatiuni marca "agonia.ro": www.proza.ro. Sa pornim asadar sa exploram si sa construim împreuna harta aceasta. Nu va fi o calatorie usoara, însa cele întâlnite nu va vor face sa regretati ca ati parasit fotoliul confortabil din sufragerie si ati acordat vacanta (pe termen nelimitat) televizorului.
Pe aceasta "harta", de voi depinde stabilirea unor noi puncte de reper. În functie de ele, noii-veniti vor sti sa se orienteze mai usor.

Iar daca nu, puteti porni din nou la drum, catre urmatoarea aventura. În definitiv, ca sa parafrazam o expresie celebra, LITERATURA E O CALATORIE, NU O DESTINATIE. Continuarea calatoriei depinde de aceia care o întreprind. Noi speram sa fiti în numar cât mai mare.

O analiză semantic-textuală a poeziei Anei Blandiana

text recomandat de editorii proza.ro

La Editura Muzeul Literaturii Române din București a apărut, către finele anului 2015, o carte care n-ar trebui să fie trecută cu vederea nici de către mediile didactice, nici de către recenzenți: „Poezia Anei Blandiana. O analiză semantic-textuală”, de Florina Loredana Streinu. Autoarea este profesoară de limba și literatura română la colegiul găeștean „Vladimir Streinu”, iar cartea sa a fost, la origine, o lucrare de grad didactic în chip evident ieșită din rând, avându-l drept conducător științific pe profesorul universitar târgoviștean Petre Gheorghe Bârlea, care este și autorul unui pertinent cuvânt introductiv. Înainte de a deveni carte, textul a fost publicat în mai multe numere succesive din 2014 ale revistei Litere, fiind semnat Florina Loredana Stoica. Atrag aici și mai ales acum atenția asupra cărții și pentru că pe 24 martie anul acesta marea poetă Ana Blandiana a împlinit frumoasa vârstă de 75 de ani. Moment nostalgic pentru autorul acestor rânduri,

citește intreg textul: O analiză semantic-textuală a poeziei Anei Blandiana

un text de Tudor Cristea (Dorel Cristea)

Ce este proza.ro?

Proza.Ro este deocamdata singurul site complet interactiv orientat către proză și constituit ca un atelier literar de creație online. În acest moment singurul mod prin care puteți participa la activitatea site-ului este să vă creați un cont în site-ul partener www.poezie.ro și să introduceți texte de tip proză, eseu sau scenariu folosind facilitățile de acolo. Textele introduse astfel vor apărea automat în www.proza.ro în funcție de nivelul pe care îl aveți deja sau pe care îl dobândiți acolo. Colaborarea cu poezie.ro ne asigură că textele proaspete sunt aprobate foarte repede prin efortul editorilor voluntari existenți deja pe www.poezie.ro.

Vă rugăm să citiți cu atenție regulamentul de funcționare al site-ului poezie.ro și să îl respectați pentru a vă asigura publicarea materialelor voastre. Pe măsură ce comunitatea proză.ro va evolua vom introduce facilități noi adresate în mod direct autorilor de proză. Vă urăm succes și multă inspirație!

Frunza

cel mai nou text

O viață mult prea scurtă pentru noi, destul de lungă pentru tine. După o viață de cinci-șase luni te-ai înroșit. Ciudat să roșești la bătrânețe, când ai trecut prin atâtea. Ai scăpat de omizi, viermi și insecte și iată-te bătrână și roșie. Ar trebui acum să căzi, noi asta așteptăm. Să cazi și să călcăm pe tine. Să auzim cum te zdrobești sub talpă sau cum foșnesti cu alte surate la fel de roșii, sau poate galbene sau maro. Știu că nu ai vrea să cazi, dar așa este pe pământ. Dintr-un mugure micuț și fin devii o uscăciune. Și așa uscată cum ești nu vrei să te desprinzi de copacul unde ai stat o viață. Nu vrei, și nu te lași. Tu nu ai mușchi, nici mâini. Vrei să stai acolo sus, să mă vezi pe mine plimbându-mă pe sub crengi, cum îți calc suratele-n picio

citește intreg textul: Frunza

un text de Constantin Buduleci (Buduleci)

Despre noi

Ne puteți contacta prin email la adresa contact@agonia.net.

Traficul internet este asigurat cu grație de etp.ro